Blog

Blog

MEKSYK – wulkany, piramidy i Jukatan

MEKSYK – wulkany, piramidy i Jukatan - MAŁE PODSUMOWANIE

●Czas trwania: 18 dni (grudzień 2019, styczeń 2020)
●Highlights: Mexico City, Puebla, Piramida w Cholula, Piramidy w Teotihuacan, Piramida w Chichen Itza, ruiny w Tulum, Playa del Carmen czyli Jukatan i Morze Karaibskie, Wulkan Pico de Orizaba 5630m, Wulkan Iztaccíhuatl 5220m, Izta-Popo Zoquiapan National Park, pyszne meksykańskie jedzenie, Sylwester na wulkanie, Madryt.
●Odwiedzone kraje: Hiszpania x 2, Meksyk.
●Liczba pokonanych kilometrów: ok. 27.500 km – nie licząc dojazdu do/z lotniska w Warszawie.

ZWIEDZANIE i WSPINANIE :
MEKSYK
- Wulkan Pico de Orizaba 5630m przez lodowiec Jamapa. Najwyższy wulkan Ameryki Północnej, uważany za aktywny. Na terenie Parku Narodowego Pico de Orizaba.
- Wulkan Iztaccíhuatl 5220m (wygasły, z lodowcami Ayoloco i Pecho, FILM-IZTACCIHUATL) - kilka wierzchołków, w tym trzy główne i Paso de Cortes 3680m (Parque Nacional Iztaccíhuatl-Popocatépetl (Parque Nacional Izta-Popo Zoquiapan). Rezerwat Biosfery UNESCO. Trzeci wulkan Ameryki Północnej oferujący wspaniałe widoki na bardzo aktywny Popocatepetl (FILM).
- Mexico City (lista UNESCO) – kilka pobytów: Pałac Prezydencki i Pałac Chapultepec (1785-1864r., 2325m n.p.m., widok na miasto), Muzeum Antropologiczne z kalendarzem Azteków (Kamień Słońca). Stare Miasto i Plac Zocalo (narodziny konstytucji z 1813r), z katedrą (1573 - 1813) i Pałacem Narodowym (1850r.). Pałac Sztuk Pięknych Bella Artes (1904-1934) i z parkiem Alameda Central, Dom z Kafelków - The House of Tiles (Casa de los Azulejos, XVIII-wieczny barokowy pałac). Ruiny Templo Mayor (najważniejsza budowla sakralna Azteków, budowana etapami w XIV i XV w, znajdowała się w centrum azteckiej stolicy Tenochtitlán i miała kształt piramidy schodkowej z dwiema świątyniami na szczycie). Plac Tres Culturas - azteckie ruiny Tlatelolco (XII-XVw.), Templo (kościół) de Santiago (1609r.), College of Santa Cruz de Tlatelolco (1536r. – najstarsza wyższa szkoła obu Ameryk). Sanktuarium Matki Boskiej z Guadalupe, ulica Paseo de la Reforma i Angel de la Independencia - Kolumna Niepodległości z 1910r., akwedukt - Acueducto de Chapultepec (1755 - 1779r.), Dom Fridy Khalo, Narodowa Kinoteka, Dzielnica Colonia Roma, biedniejsze dzielnice.
- Starożytne miasto Teotihuacan (UNESCO) – ze słynnymi piramidami Słońca i Księżyca oraz Aleją Umarłych. Spadkobiercami Kultury Teotihuacan są Toltekowie i Aztekowie. Płaskowyż na którym znajduje się Teotihuacan słynie z pięknych wulkanicznych obsydianów o rzadkich kolorach.
- Cholula x 2 – miasteczko pod wulkanem Popocatepetl. Piramida w Cholula (Wielka Piramida, Tlachihualtepetl) - uważana za największą na świecie pod względem objętości, jej początki sięgają III w p.n.e. Wymiary 450 na 450 metrów, 54m wysokości. Poświęconą bogu Quetzalcoatl. Na szczycie wzgórza-piramidy znajduje się kościół: Iglesia de Nuestra Señora de los Remedios (1574-1575r.)
- Puebla x 2 (UNESCO) – stare kolonialne miasto z budynkami i kościołami z XVI-XVIII, np. katedra, Iglesia de Santo Domingo, Puebla uchodzi za stolicę kulturalną oraz rękodzieła w Meksyku. Jedną z niezwykłych atrakcji jest wygasły gejzer, który powstał po wybuchu pobliskiego wulkanu Popocatepetl - Cuexcomate (w 1064 roku lub 1604 roku, bo pojawiają się różne dane). Ma 13m wysokości od poziomu ziemi, 17 głębokości, 23m średnicy (otwór 8m), można zejść na dno, poniżej poziomu ziemi, gdzie też podziemna rzeka.
- Playa del Carmen – kurort nad Morzem Karaibskim na Półwyspie Jukatan.
- Valladolid – kolonialne miasto na Jukatanie, z dominującym kościołem: Iglesia de San Servacio.
- Tulum (Jukatan) – plaża nad Morzem Karaibskim i ruiny dobrze zachowanego miasta portowego Majów na klifie (VI –XVw.) oraz lasy namorzynowe (Park Narodowy Tulum).
- Cenote Suytun (Jukatan) – jedna z najpiękniejszych i najciekawszych wapiennych krasowych studni na Jukatanie. W jaskini ze świetlikiem są stalaktyty i inne formy krasowe. Można się kąpać, choć jest płytko 1-5m.
- Chichen Itza (UNESCO) – najsłynniejsze stanowisko archeologiczne na półwyspie Jukatan. Piramida Kukulkana (El Castillo, 30m wys.) uznana została za z jeden z siedmiu Nowych Cudów Świata. Miasto Chichen Itza zamieszkiwane było przez lud Itza, Majów i Tolteków, funkcjonowało pomiędzy 600 a 1200 – rokiem naszej ery (niektóre źródła podają, że zamieszkiwane było do około 1500 roku). Słynie z różnorodności architektonicznej. Templo de los Guerreros, Juego de Pelota, piramida Osario, El Caracol - świątynia-obserwatorium astronomiczne, zdobione świątynie Las Monjas, platforma Czaszek – Tzompantli. Na terenie miasta z kilku cenot, najbardziej znana jest Cenote Sagrado.

HISZPANIA
- Madryt x 2 - Plaza Mayor, Katedra i Pałac Królewski (Palazio Real, od 1735r. budowa), egipska Świątynia Debod (II w p.n.e.), kolejka linowa Teleférico de Madrid, Dworzec kolejowy Atocha (Estacion de Atocha 1851), Muralla Árabe - arabskie mury z IX w n.e., Plaza Mayor, Puerta del Sol, Plaza Espana, Park Retiro, Muzeum Szynki (Museo del Jamon), Mercado de San Miguel, Chocolateria San Gines.

●Kultury: Teotihuacan, Majów, Azteków, Tolteków, Itza.

Środki transportu (nie licząc tych do/z lotniska w Warszawie): 6 x samolot (najdłuższy lot prawie 12h), 2 x pociąg Madryt, 2 x metro Madryt, 2 x kolejka gondolowa Madryt, ok. 10-15 x metro Mexico City, 1 x metrobus Mexico City, 3 x całodniowe wycieczki autobusami i vanami (Meksyk), 7 x autobus (Meksyk), 1 x taxi colectivo, 13 x taksówki i prywatny transport (Meksyk).

Lokalne jedzenie. Między innymi: tortile (tortilleria – miejsce gdzie przygotowuje się i sprzedaje tortile (tortille) czyli placki z mąki kukurydzianej i pszennej), burrito ((inaczej taco de harina) jest to tortila z wypełnieniem- zazwyczaj fasolą, meksykańskim ryżem, mięsem, plus sos salsa, warzywa), tacos (tortila wykonana z mąki kukurydzianej z dodatkiem mięsa wołowego, cebuli, czosnku, przypraw i pomidorów, otwarta lub zapiekana). Tortas (bułka z mięsem i warzywami), gorditas (lekko przypieczona tortilla z dodatkami, do gorditas najczęściej dodaje się: sałatę, paprykę, pomidory, czerwoną fasolkę, sos salsa i czosnkowy), chilaquiles (danie śniadaniowe z chrupkich tortilli, zwanych totopos w czerwonym sosie z pomidorów i chili, z dodatkami typu ser i cebula), tamales (nadziewane ciasto z mąki kukurydzianej, gotowane na parze po uprzednim owinięciu liściem z kolby kukurydzy). Enchiladas (potrawa z kukurydzianej tortilli, którą się smaży, napełnia się farszem, zawija, dodaje sos, np. mole, wypełnia się ją np. mięsem, warzywami, owocami morza, dodaje często ser, cebulę), mole (mola poblano, rodzaj ciemnego sosu z ok. 20 składników, w tym takich jak czekolada i orzechy), fajitas (w skład potrawy wchodzi grillowane mięso, tortille, papryka, salsa, guacamole, cebula, kwaśna śmietana), guacamole (meksykański sos przyrządzany na bazie awokado, z limonką, solą i innymi dodatkami, znany od czasów azteckich). Molletes (rodzaj przekąski, przypiekane bułki (w formie kanapek) z serem i różnymi dodatkami jak mięso, fasola, cebula, papryka, sirloin czyli stek, chuleta (kotlet), carnitas („szarpana wieprzowina”, duszone lub pieczone mięso wieprzowe przygotowane np. w marynacie achiote, potem opiekane). Kuchnia yucatecan (jukatańska) jest jedną z najsmaczniejszych w Meksyku. Na przykład cochinita pibil ((również puerco pibil lub cochinita con achiote) to tradycyjne meksykańskie wolno pieczone danie wieprzowe z Półwyspu Jukatan. Przygotowanie tradycyjnej cochinity polega na marynowaniu mięsa w silnie kwaśnym soku cytrusowym, doprawieniu go ziarnem annato, które nadaje żywy przypalony pomarańczowy kolor, oraz pieczeniem mięsa, gdy jest owinięte liściem bananowca.), panuchos (przyrządzona ze smażonej tortilli nadziewanej czarną fasolą i posiekaną kapustą, kurczakiem lub indykiem, pomidorem, marynowaną czerwoną cebulą, awokado i marynowaną papryką jalapeño. Panuchos sprzedawane są głównie wieczorem), salbut (to dmuchana, głęboko smażona tortilla z sałatą, pokrojonym awokado, kurczakiem lub indykiem, pomidorem i marynowaną czerwoną cebulą.). Zupy. Sopa azteca (na bazie pomidorów, papryki, awokado, z dodatkiem śmietany i tortillą), pozole (zupa z ziaren specjalnej odmiany kukurydzy, z dodatkiem mięsa wieprzowego lub drobiowego). Sopa de lima (popularna na Jukatanie, której charakterystycznym składnikiem jest limonka, często też dodaje się grejpfrut, popularny też jest kurczak i bulion z niego), podobna do niej jest caldo tlalpeño (na bazie pomidorów, często z dodatkiem ciecierzycy, czosnku i cebuli), sopa de fideo (czyli z zupa z makaronem, jest wiele wariacji). Przekąski. Nachos (niewielkie kawałki tortilli pokryte roztopionym serem, częste dodatki to mięso, papryka jalapeno, fasola, sos salsa, guacamole, oliwki), chicharron (skóra świńska prażona na głębokim tłuszczu z dodatkiem salsy i limonki, tłusta i chrupiąca, marynowaną skórę dodaje się do kanapek), chapulines (koniki polne, świerszcze do jedzenia), chorizo (rodzaj kiełbasy z wieprzowiny, w Meksyku często znana potrawa to chorizo con huevos (rodzaj jajecznicy z kiełbasą)). Słodkości. Rosca (roscón de reyes, królewski pierścień – świąteczne okrągłe ciasto, najpopularniejsze 6 stycznia (Dzień Trzech Królów), owalne, przybiera różne wielkości, drożdżowe ciasto (często aromatyzowane pomarańczą) udekorowane jest suszonymi lub kandyzowanymi owocami, nieraz po przecięciu na pół (poziomo) uzupełnione warstwą kremu np. migdałowego), różne orzeszki i nasiona połączone z miodem i sprzedawane w formie tabliczek. Orejas (rodzaj drożdżówki kształtem przypominającej serce, ciasto francuskie z cukrem i cynamonem), mantecadas (ciastka podobne do muffinów), conchas (ciastka zwane słodkim chlebem, bo tak wyglądają), churros (tłusty wypiek w formie grubego paluszka w kształcie gwiazdy, najczęściej z cukrem). Świetne owoce i sałatki warzywne, orzeszki, jugo (pyszne naturalne soki, koktajle owocowe), carajillo (mocny napój kawowy z lodem, często z dodatkiem likieru o smaku waniliowo-cytrusowym (licor 43), w Hiszpanii to gorący napój kawowy z dodatkiem mocnego alkoholu). Alkohol. Lokalne wina (np. meksykańska sangria, monte xanic), likiery (np. santa ines, la pasita, cielo azteca(likier z agawy)) i oczywiście tequila (wódka meksykańska o mocy 35-55 procent, produkowana ze sfermentowanego soku agawy niebieskiej(agave tequilana). Spożywanie: nasadę palca wskazującego pocieramy limonką, a następnie posypujemy solą. Zlizujemy ją, a następnie wypijamy kieliszek trunku. Na koniec przegryzamy limonkę). Mezcal (trunek uważany za odmianę tequili ale są znaczne różnice, mezcal jest destylatem z rdzenia agawy, wielu gatunków odmiany zielonej. Mezcal z robakiem czyli z gąsienicą (najczęściej larwa ćmy z gatunku Hypopta agavis) ma nazwę „con gusano”). Piwa (cerveza): indio cosala, corona, pacifico, modelo, victoria. Habanero (lokalny rum na Jukatanie, z tropikalnego drzewa o nazwie nance). Cheladas y micheladas (piwo z lodem solą i cytryną (chelada) lub to samo ale z dodatkiem sosów wzmacniających smak (michelada), dodaje się też przyprawy. Napój ten ma na cel orzeźwiać w upalne dni, leczy kaca), mojito (na bazie białego rumu o orzeźwiającym słodko-kwaśno-miętowym smaku, oryginalnie wywodzący się z Kuby, ale z Jukatanu to rzut kamieniem).

Świętowanie Nowego Roku na wulkanie Iztaccíhuatl w Parku Izta-Popo Zoquiapan, okres Bożonarodzeniowy w Hiszpanii i w Meksyku.
Skrajne współrzędne geograficzne odwiedzonych miejsc:
Zachód – Mexico City 99°11 W
Wschód – Madryt 03°70 E
Północ – Madryt 40°42 N
Południe – Pico de Orizaba 19°03 N
tysiące zdjęć i filmów, tysiąc wspomnień

NA ZDJĘCIACH OPISANE MIEJSCA, w tym niestrudzona ekipa Joasia, Ewa, Ania, Sebastian, Jurek i Grzegorz.

Zdjęcia 1 – 13: wulkany Iztaccihuatl i Popocatepetl.
Zdjęcia 14 -19: miasto Meksyk - świetne systemy metra i metrobusa; katedra na placu Zocalo, szopka bożonarodzeniowa, Sanktuarium Matki Boskiej z Guadalupe (obraz, ruchome chodniki przed nim, oraz stragany w pobliżu); plac Zocalo (Plaza de la Constitución), Pałac Narodowy, świąteczna piniata (kula ze słodyczami); Templo Mayor i stare miasto; pałac Bella Artes, zamek Chapultepec, Frida Khalo muzeum, Paseo de la Reforma; Muzeum Antropologiczne i Tlatelolco (Plaza Tres Culturas).
Zdjęcia 20 – 24: Pico de Orizaba od strony północnej przez lodowiec Jamapa, krater szczytowy, schronisko Piedra Grande, widok na wulkan z teleskopem – Sierra Negra 4640m, miejscowości Tlachichuca i San Miguel Zoapan.
Zdjęcie 25: Wielka Piramida w Cholula i kościół Nuestra Señora de los Remedios.
Zdjęcia 26-27: Cholula – stare miasto, wyrób cygar i wygasły gejzer Cuexcomate.
Zdjęcia 28-29: Teotihuacan – Piramida Księżyca, Piramida Słońca, Aleja Umarłych, Świątynia Quetzalcoatla, mural z pumą, porastające okolicę kaktusy, czaszka z lokalnego obsydianu i słynny kalendarz Azteków, który znajduje się w sąsiednim Mexico City (w Muzeum Antropologicznym).
Zdjęcia 30-31: kurort Playa del Carmen nad Morzem Karaibskim (półwysep Jukatan) i cenote – jaskinia Suytun niedaleko Valladolid.
Zdjęcia 32-33: prekolumbijskie miasto Chichen Itza z piramidą Kukulkana (El Castillo), kolumny Świątyni Tysiąca Wojowników, El Caracol (świątynia-obserwatorium astronomiczne z owalną budowlą na szczycie), La Iglesia w kompleksie Las Monjas z maskami, platforma czaszek – Tzompantli, element boiska do piłka mezoamerykańskiej - kamienny pierścień.
Zdjęcia 34-35: Tulum Park Narodowy – las namorzynowy, wapienne skały, iguana, koati; ruiny Majów na klifie, Morze Karaibskie z plażą.
Zdjęcia 36-37: jedzenie – rosca, churros, orejas, pączki, chapulines, tequila, chelada; burrito, tortilla, tacos, enchiladas z sosem mole.
Zdjęcia 38-41: z Ekipą w Meksyku.
Zdjęcia 42-43: Madryt – stare miasto z Puerta del Sol, czekolada w San Gines, kolejka linowa, pałac królewski i katedra, egipska świątynia Debod.


Znajdź mnie

Reklama

nationalgeographic-box.jpg
redbull-225x150.jpg
tokfm-box.jpg
tvn24bis-225x150.jpg

Reklama

Image
Klauzula informacyjna RODO © 2020 Grzegorz Gawlik. All Rights Reserved.Projekt NRG Studio
stopka_plecak.png

Search