Blog

Blog

PRZYSMAKI kuchni GRUZIŃSKIEJ

Lista gruzińskich potraw jest długa. Wszystkie pyszne. W niniejszym artykule poświęcę uwagę tym najpopularniejszym, które najczęściej można zjeść w lokalnych restauracjach, barach, kupić na straganach.

Chaczapuri (khachapuri) – placek (chleb) nadziewany serem (chaczo – ser, puri – chleb), ma różne wariacje. Chaczapuri adżaruli - kształt łódki, coś jak turecka pizza pide, tylko w środku jest ser, żółtko z jajka i kawałek masła na wierzchu. Bardzo popularny w Adżarii, która jest regionem autonomicznym graniczącym z Turcją. Powszechny także w Tbilisi. W wielu miejscach zjemy też chaczapuri, które wygląda jak pizza (okrągłe) – ciasto z pysznym rozciągliwym serem (chaczapuri megruli). Chaczapuri może być też z mięsem mielonym, w kształcie pizzy. Podobna potrawa ze Swanetii nazywa się Kubdari, tylko placki zwykle są mniejsze i grubsze.

Lobiani – ciasto chlebowe z nadzieniem z fasoli. Bywa w kształcie pizzy, bywa w kształcie rulonu. Fasola jest zwykle solidne przyprawiona. Czasami spotkać można nazwę, że to chaczapuri z fasolą.

Chapizgina (khabizgina) – placek z serem i ziemniakami, często mający kształt pizzy.

Gruzja ma też różne chleby, pyszne. Często pieczone na ścianach wewnętrznych okrągłego pieca (tone).

Chinkali (khinkali) – pierogi o charakterystycznym kształcie z sosem rosołowym, wieprzowiną, wołowiną, warzywami. Obok chaczapuri najpopularniejsze danie. Podobne pierogi, lecz o różnych kształtach, można zjeść od Gruzji po Chiny (np. pozy w Buriacji, buudze w Mongolii, momo w Nepalu).

Charczo (kharcho) – zupa, dosyć gęsta, zwykle pikantna, nierzadko z kawałkiem wołowiny albo kurczaka (jest wersja rybna). Często z ryżem, popularna na Kaukazie. Są też podobne wegetariańskie zupy (często z bakłażanem).

Szaszłyki (mcwadi) – z każdego mięsa, ale najsłynniejsze są z baraniny.

Ojakhuri – zwykle smażone mięso, najczęściej kurczak lub wołowina, z ziemniakami, które czasami mają postać frytek, z cebulą na górze. Mięso często jest przesuszone.

Czurczchela (churchkhela) – nawleczone na nitkę orzechy laskowe lub włoskie (ale nie tylko), zatopione w masie przypominającej stwardniały kisiel lub coś żelatynowego, ale jest to masa powstała z gęstego winogronowego soku (czasami bardzo twardego). Bardzo smaczna i niedroga przekąska. Z innych deserów: gozinaki – "batony" złożone z prażonych orzechów (tradycyjnie z włoskich) i miodu.

W Gruzji są też pyszne sery przypominające nasze z polskich gór (np. sulguni). Arbuzy dużo lepsze niż te, które kupujemy w polskich sklepach, to samo się tyczy innych owoców.

Napoje. Oczywiście wina gruzińskie, czacza (wódka z winogron, coś jak grappa), piwa np. kazbegi. Bordżomi (borjomi) – słynna woda z Małego Kaukazu.

NA ZDJĘCIACH: chaczapuri, gruziński ser, ojakhuri, charczo, chapizgina, gruziński chleb, chinkali, czurczchela, gruzińskie wino, piwo, woda, widać kieliszek czaczy, na zdjęciu także smaczna kawowa coca-cola (coca-cola coffee) na razie niedostępna w Polsce. Jest piec do wypiekania chleba, lobiani, kaukaski ser, śniadanie w Kutaisi, szaszłyk z kurczaka, gruzińskie owoce jak figi i arbuz, gruzińskie zupy i miody.


Znajdź mnie

Reklama

Subskrybuj Mój Newsletter

Informacje o aktualnych wyprawach i wydarzeniach

nationalgeographic-box.jpg
redbull-225x150.jpg
tokfm-box.jpg
tvn24bis-225x150.jpg

Reklama

Image
Klauzula informacyjna RODO © 2018 Grzegorz Gawlik. All Rights Reserved.Projekt NRG Studio
stopka_plecak.png

Search